03

JUN

Živite u stanu u zgradi, a želeli biste da čuvate psa kao kućnog ljubimca?
Otkrivamo vam top 10 rasa pasa za čuvanje u stanu.

Jun 3, 2021 10:25 AM

Autor: Shapa.rsVećina pasa voli udobnost zatvorenog prostora. Udoban krevet, dobra hrana i puno igračaka - ko ne bi želeo da dane provodi u toploj sobi, mazeći se na kauču? Iako većina pasa voli da vreme provodi u zatvorenom, postoje rase kojima više prija ovakav životni stil.

Možda vam obaveze oko posla, ili pak vremenski uslovi, ne dozvoljavaju da često izlazite u šetnju i provodite dosta vremena napolju, ali bez obzira na razlog, ove rase pasa sigurno neće „biti ljute“ na vas.

Određene rase imaju specifične osobine zbog kojih im je bolje u zatvorenom. Mnogo ovih osobina povezano je sa poreklom rase psa, uključujući klimu, geografsko poreklo, izvorne namene rase itd.

Ukoliko planirate da čuvate psa u svom stanu, nemojte se zavaravati da nećete morati nikada da ga izvedete u šetnju, morate to činiti s vremena na vreme, makar to bilo do prodavnice ili obližnjeg parka. Svim rasama pasa biće neophodno bar neko vreme van doma, ali određene osobine će definitivno ublažiti potrebu da često budu napolju.

Ove osobine uključuju:

Skromni zahtevi za vežbanje

Neki psi su rođeni „kauč-lenjivci“. Ne treba im (a verovatno i ne žele) puno fizičke aktivnosti. Super brzo izrastu iz „lude štenad faze“ i zadovoljni su ležanjem na kauču po ceo dan. Iako ćete morati da pazite na njihovu težinu kako biste izbegli probleme koji se javljaju kod pseće gojaznosti, psu koji živi u zatvorenom neće biti potrebno nekoliko šetnji dnevno ili izleta u park.

Relativno malo zanimanja za spoljašnje prostore.

Ako će vaš pas provoditi puno vremena u zatvorenom, psi iz sportske grupe uglavnom neće biti najbolja opcija za vas. Psi koji vole satima da njuškaju ili prate tragove neće biti srećni u zatvorenom prostoru zatrpani rutinom i monotonijom.10 rasa najpogodnijih za čuvanje u stanu


1. Buldog

Ni prevelik, ni premali, ova nežna rasa se zadovoljava da se sklupča pored vas. Njihova veličina u skladu sa njihovim opuštenim ponašanjem čini ih savršenim za porodice i nove vlasnike kućnih ljubimaca. Ključni razlog velike zainteresovnosti za ovu rasu je nizak nivo energije - potreban im je samo kratak svakodnevni trening koji će ih učiniti srećnim. Savršeno se uklapaju u užurbana domaćinstva i domove sa malim dvorištem ili bez njega. Kao i drugi psi sa preslatkim ravnim njuškama, boravak u zatvorenom prostoru tokom toplijih meseci ili u toplijim regionima im je neophodan.

2. Mops

Poznati po svojim razigranim, društvenim i ugodnim ponašanjem, mopsevi mogu biti najbolji kućni prijatelji. Igre u domaćinstvu ili kratke šetnje mogu lako držati njihov nivo energije pod kontrolom, a vaš mops će ceniti vreme provedeno s vama.Ne samo da im je potrebna minimalna fizička aktivnost, već i njihova kratka dlaka zahteva malo ili skoro nikakvu negu i održavanje. Klimatizacija i unutrašnji prostor, posebno u toplijim klimatskim uslovima ili letnjim mesecima, od suštinske su važnosti za održavanje zdravlja i izbegavanje problema sa disanjem.

3. Čivava

Male, ali moćne, možda vole da se šepure u parku, ali u stvarnosti su verovatno podjednako srećne što ostaju kući u krevetu. Čivave su jedna od najmanjih rasa na svetu, često su teške oko 5 kilograma, što ih čini savršenim za život u malim prostorima. Mogu biti savršeno zadovoljne ograničenjima jednosobnog stana, jer im se čini kao vila. Za čivave su vežbe u kući, poput energične igre donošenja igračke, odličan način sagorevanja energije. Izvorno su sa područja toplije klime, pa hladnije temperature ne vole - više bi volele zatvorene prostore tokom zimskih meseci. Čivave su poznate po tome što imaju tendenciju ka drskosti, naročito ako većinu vremena provode u zatvorenom, pa ćete morati da budete sigurni da vaša čivava ima gde da ispolji svoju energiju, kako ne bi pravila nestašluke.

4. Francuski buldog

Francuski buldozi su cenjeni zbog svoje ljubazne i nežne prirode. Oni su aktivni i energični, ali takođe i srećni što su unutra. Nikako ne podnose vrućine, pa se zato potrudite da borave u hladnijoj/klimatizovanoj prostoriji. Psi ove rase ne bi mogli nijedan dan da izdrže na suncu i toploti. Veoma su podložni iscrpljenosti nakon toplote, pa stoga izbegavajte da ih šetate u vreme visokih temperatura. Generalno, dobro se slažu sa svima, uključujući i decu. Vole biti u centru pažnje, što ponekad dovodi do problema u ponašanju, naročito kada je ova osobina prenaglašena. Nije im potrebno puno prostora pa se tako odlično snalaze i u manjim stanovima.

5. Maltezer

Ovi mali, beli psi se rado prilagođavaju skoro svakom prijatnom zatvorenom domu. Maltezeri zahtevaju puno profesionalne nege da bi održali svoj biserno beli i glatki kaput, pa nećete želeti da provodi mnogo vremena napolju u nečistoći ili snegu i zabrlja svoju sofisticiranu frizuru. Srećom, Maltezeri će biti savršeno srećni provodeći mnogo vremena u zatvorenom. Tipično su teški manje od 5 kilograma i niski, pa ih njihov mali rast čini ih jednim od najboljih pasa za život u stanu. Što se tiče fizičke aktivnosti, ovoj rasi su dovoljne fizičke igre u zatvorenom ili po koja brza šetnja.

6. Čau-čau

Čau-čau je veoma razigran pas kojeg ljudi obično zavole na prvi pogled zbog njegovog gustog krzna i izgleda koji podseća na lava. Čau-čau je veoma nežan i odan pas zbog čega ga mnoge porodice, pogotovo one sa malom decom, rado biraju za kućnog ljubimca. Ova simpatična rasa odlikuje se sjajnim osobinama, zbog čega iz godine u godinu raste potražnja za ovim psom. Veoma su inteligentni, osećajni i verni. Pored toga umeju da budu veoma samostalni i često da vas iznenade svojim ponašanjem. Ovo je pas koji će se sjajno slagati sa mirnim vlasnikom, jer ne voli grubost i preterani autoritet. Sjajni su kao čuvari, i vole da su uvek cisti, sami se ližu i peru poput mački.

7. Pomeranac

Tražite malo zabavno stvorenje koja će vas držati na nogama? Pomeranac je slika pseće elegancije i ličnosti i odlično se uklapa u život u zatvorenom. Često ih smatraju jednom od najlepših rasa pasa. Ove male krznene lopte skup su zabave i neprestano će vas zabavljati. Njihov mali rast čini ih savršenim za život u stanu. Nisu preterano osetljivi na toplo ili hladno, ali prednost im daje zatvoren prostor, porodica, uživanje u toplini doma. Skloni su da zavole svoje ljude vrlo brzo, i mogu brzo postati žestoko odani.

8. Kovrdžavi bišon

Ovaj beli čupavac nalik na najslađu igračku nateraće vas da se u njega zaljubite čim ga ugledate. Mali je, čvrste, kovrdžave dlake i bademastih očiju. Možda su mali, ali su itekako izdržljivi. Ako tražite predivnog prijatelja, ovo jeste rasa za vas. Vole igru i uvek su veseli (osim kada su predugo sami), a njihovo ponašanje odlikuje privrženost i nežnost. Iz razloga što se ne linjaju kao ostali, topla su preporuka osobama koje pate od alergija. Ako ih ostavljate same na duži vremenski period, znajte da će veoma patiti usled razdvajanja. Tako da, ukoliko konstantno puno radite, ovo možda nije pas za vas (da se razumemo - nijedan pas nije). Bišoni ne samo da vole, već moraju biti sa svojom porodicom. U slučaju usamljenosti i dosade postaju destruktivni, pa se nemojte začuditi ako zateknete pocepane i izgrižene stvari. Mali su, pa su samim tim, odlični za stanove, ali im je zbog količine energije potrebna svakodnevna aktivnost, koja može uključivati igru i šetnje.

9. Jazavičar

Očaravajući hod jazavčara privlači pažnju gde god da krene, ali iako obavezno privuče pažnju kada izađe u javnost, verovatno je najsrećniji što ostaje kući sa vama. Promenila su se vremena otkako je jazavčar inicijalno razvijen pre nekoliko stotina godina kako bi se spuštao niz rupe i lovio plen. Iako su zadržali svoj veliki nagon za plenom, oni su prilično umiljati. Njihov mali rast čini ih jednim od najboljih pasa za stanove, i ne treba im previše prostora da bi bili zadovoljni i da bi im bilo udobno. Zbog svog neobičnog izgleda i česte pojave u crtanim filmovima biće naročito zanimljivi deci manjeg uzrasta. Jazavčari su prilično osetljivi na ekstremne temperature pa ćete morati da se pobrinete da se pravilno obuče u zimskim mesecima i da leti boravi u prostorijama sa klima uređajem.

10. Hrt

Možda se njihov fizički izgled neće dopasti svakome, ali oni ipak čine psa stvorenog za život u zatvorenom prostoru. Njihov prirodno mršav rast čini ih osetljivima na hladnoću, pa se čak i na blagim temperaturama mogu prehladiti. U letnjim mesecima, njihovo tanko krzno ih čini podložnim opekotinama. Njihova tanka dlaka, međutim, znači da pseće dlake nećete nalaziti svuda po stanu - tačnije, oni su jedni od najčistijihih kućnih pasa. Ako želite velikog, poslušnog drugara da se odmara pored vas na kauču (oni nisu sjajni psi za sedenje u krilu), onda odaberite hrta!


Redosled navedenih rasa pasa je nasumičan. Brojni su faktori o kojima bi trebalo razmisliti pre nego što odlučite koji pas je idealan za vas. Kao i uvek, važno je zapamtiti da je svaki pas individua. Pažljivo istražite i odaberite kućnog ljubimca koji će odgovarati vašem domu, načinu života i ličnosti.

Kao i na početku svakog zajedničkog života, zapitajte se šta želite i šta vam je potrebno, ali i koliko ste spremni da se posvetite svom novom prijatelju. Svaki pas zahteva određenu pažnju i posvećenost, neki više, neki manje, ali jedno je sigurno - morate biti spremni da uložite puno ljubavi kako biste izgradili harmoničan odnos sa svojim budućim cimerom. Ako u tome uspete, on će vam vratiti višestruko i uživaćete u svakom danu provedenom sa njim.